Прва онлине банка у Србији, почела је данас са радом, у питању је „Telenor banka“ . Цела прича је започета још почетком 2013. године када је „Telenor“ купио „KBC“ банку, док је портфолио клијената преузела „Societe Generale Srbija“ банка. Уз објаву почетка рада освануо је и нови сајт, који пружа детаљне информације о понуди, као и трошкове за пакете „Starter“ и „Progresiv“.

Пакети услуга

Одржавање „Starter“ пакета је бесплатно уз изостанак провизије на налоге инициране кроз опцију „плаћање рачуна на клик“,, као и трајне налоге унутар Теленор банке. Месечно одржавање пакета „Progresiv“ је 300 динара али су искључене провизије на плаћања као и на смс поруке, било да је у питању одлив или прилив средстава на рачун.

Мобилна апликација

Представљена је и мобилна апликација која је тренутно доступна само корисницима андроид уређаја (решење израђено од стране компаније „Asseco SEE“) а услуге можете користити и путем сајта интернет банкарства. Клијентима су на почетној страници доступне информације о локацијама банкомата (њих око 30), пословница и дневној курсној листи, док је за остале функционалности потребно логовање. Треба напоменути да је апликација тренутно намењена само физичким лицима не и фирмама.

Теленор банка

Отварање рачуна се може започети преко интернета док је за завршетак процедуре потребно отићи у неку од пословница како би документа била потписана. Наравно, уколико сте већ завршили потребу процедуру, довољно је унети корисничко име и лозинку.

Остале услуге

Поред плаћања на клик, треба поменути функционалност слања новца уносом броја мобилног или е-маил адресе жељене особе (до максималног износа од 5 000 динара), као и могућност слања новца у иностранство.

Од картица је тренутно у понуди само „MasterCard“ дебитна картица која поред функције подизања новца, нуди могућност куповине путем интернета и плаћање на „POS“ (point-of-sale) терминалима, било да је у питању „Chip-and-PIN“* или бесконтактно плаћање . На сајту банке пише да је сигурност осигурана „3D secure“ технологијом, док је заправо реч о „SecureCode“ стандарду имплементираном од стране „MasterCard“ компаније. Апликација вам омогућава да у сваком моменту извршите блокаду ваше картице у случају губитка.

 

*“Chip-and-PIN“ термин се односи на платне картице са чипом, са којег се врши очитавање података уз потврду трансакције путем пина (за разлику од магнетне траке и потписа)