Крајем марта су сва три оператера (МТС, Теленор, ВИП) објавила вест да су први пустили у рад „LTE“ (4G) мрежу, уз напомену да су у питању само одређене локације, које су изабране на основу анализе саобраћаја. Претходно смо могли да прочитамо вест да су на јавном надметању одржаном 19. фебруара сва три оператера купила лиценцу за нову генерацију мобилне телефоније. Након иницијалне замене картице код оператера са оном која подржава нови стандард, права премија је била ухватити на телефону „LTE“ натпис. Неки од оператера нису баш најспремније дочекали увођење новог стандарда, па је тако код МТС-а било немогуће узети нову картицу и активирати „LTE“ (4G) услугу уколико сте корисник неког од „Box“ пакета у који је укључена претплата за мобилну тарифу. Додатно у случају МТС-а, најнижи пакет за активацију „LTE“ (4G) услуге је био „Miks XL“, што је у мом случају значило прелазак на нови пакет и чекање почетка следећег месеца како би пакет постао активан. Слична прича је и код ВИП-а, који је такође изнео услове које морате испунити за активацију „LTE“ (4G) услуге.

Шта је „LTE“

„LTE“ („Long Term Evolution“) је глобални стандард који дефинише нову четврту генерацију мобилних мрежа. Нови стандард доноси пре свега осетније повећање „upload-a“, који може бити значајан за кориснике који су навикли да доста садржаја деле путем друштвених мрежа или апликација попут „Viber-a“. Теоретски, тренутно можемо очекивати максимално брзине 150/50 Mbit/s које су карактерисничне за категорију 4, док је у пракси ситуација мало другачија.

LTE-4G

LTE-4G

Тестови су извршени на Новом Београду, на местима где је „LTE“ сигнал први пут ухваћен. У случају „3G“ стандарда забележена је осетно мања брзина „upload-a“, док је у случају „download-a“ разлика значајно мања.

3G internet

Да ли вам је „LTE“ потребан?

Намеће се питање о сврсисходности замене картице и преласка на нови стандард. Уколико технички нисте ограничени (пакетом, мобилним уређајем) нема разлога да не одете до пословнице вашег мобилног оператера, поготово уколико вам „wi-fi“ није већи део дана на дохват руке. Будите обазриви и одређене апликације прилагодите новом стандарду, као што је рецимо „youtube“ код којег је препоручљиво активирати опцију прегледа „HD“ снимака само у случају „wi-fi“ конекције. „LTE“ стандард би могао да вам омогући дуже трајање батерије, али је о томе још рано говорити јер прво морамо сачекати бољу покривност и већу присутност „LTE“ мреже. Треба похвалити оператере који су у последњих месец дана, значајно повећали број локација на којима је доступна „LTE“ мрежа.

У тексту су поменута оба назива за мрежу која се могу пронаћи у нашој јавности. Док је „LTE“ стандардизован назив, појам „4G“ користе наши оператери у маркетиншким кампањама, како би на недвосмислен начин пружили поруку да је у питању мрежа нове генерације. У случају „МТС-а“ објављено је и ажурирање података оператера па се немојте изненадити ако вас поред логоа оператера сачека „4G“ знак.

4G mts

Више о овој теми можете пронаћи на сајтовима мобилних оператера.