Власници платних картица у Србији, прошле године су утрошили чак 170 милиона евра купујући преко страних интернет сајтова. Када се на то дода још 884,8 милиона динара колико је плаћано на домаћим сајтовима, добијемо прилично велики износ утрошен кроз електронску трговину. Подаци које су нам доставиле банке, приказују да и наши грађани користе платне картице за ову врсту савремене трговине, наводе у Народној банци Србије.

Куповина путем интернета
Куповином робе и плаћањем услуга платним картицама издатим у Србији преко иностраних интернет сајтова у 2012. години, обављено је око један милион трансакција, у вредности од око 170 милиона евра. У просеку, то је 169 евра по трансакцији. Електронска трговина свакако бележи раст, с обзиром на то да је годину пре на страним сајтовима било 755 960 оваквих трансакција.Када је реч о промету оствареном на домаћим интернет сајтовима, у 2012. години, обављено је око 166 900 трансакција плаћања и остварен је промет домаћим платним картицама од 884,8 милиона динара. То је у односу на годину пре више за око 30 милиона динара. Просечна трансакција плаћања преко интернета у Србији износила је 5 298 динара.
У „Banca Intesa“ истичу да су прошле године само грађани који користе њихове платне картице на интернету утрошили више од 19 милиона евра. То представља раст од 28,4 одсто у односу на 2011. годину, речено је „Новостима“ у овој банци. Иако је готово 90 одсто трансакција извршено на иностраним интернет сајтовима, и прошле, као и ранијих година, примећен је пораст у броју трансакција које су грађани остварили на домаћим интернет страницама. Када је реч о броју људи који купују путем интернета, током протекле године око 400 000 грађана Србије је наручивало робу и услуге на овај начин, што је раст за 35 одсто у односу на 2010. годину.
„PayPal“ очекивања
Након што „PayPal“ дође у Србију, можемо да очекујемо прави бум у електронском трговању, каже Владета Петровић, извршни директор „Пошта Србије“. Очекује се повећање робе и услуга које се наручују електронски за 200 до 300 одсто. Ми смо потпуно спремни на то, поготово зато што поште у нашој земљи имају четири пута више трансакција него све банке заједно. Према речима Славка Ђумића из Републичке агенције за поштанске услуге, ова установа ће се ускоро спојити са Агенцијом за електронске комуникације. Потребно је да направимо базу за што квалитетније пословање и трансакције преко интернета – каже Ђумић. Идеја је да се направи савет или агенција, која ће се бавити развојем електронске трговине. То је и прилика за нова радна места у Србији, јер су истраживања показала да на сваки изгубљени посао долази 2,6 нових у е-трговини.

извор Новости