Дуго очекивана вест је коначно добила епилог и бар за сада је он негативан. Како преносе бројни медији, НБС је негативно одговорила компанији „PayPal“ на евентуалну могућност увођења наплате у страној валути. Тренутно не постоји могућност померања регулативе са мртве тачке чак ни у случају Интернет трансакција. Додатно, нереална су очекивања да компанија „PayPal“ уведе динар као званичну валуту, што нас доводи до чињенице да ћемо као и до сада моћи само да купујемо  и шаљемо новац посредством поменутог сервиса.

Закон о девизном пословању

Целу причу тренутно кочи закон о девизном пословању Србије по коме резиденти (грађани Србије) имају могућност наплате роба и услуга у случају када се на другој страни налазе нерезиденти, док проблем прави случај када у трансакцији учествује други резидент и тада се више не говори о девизном платном промету и самим тим се трансакција мора извршити у динарима.

Постоје најаве да би нови Закон о платним услугама уз измену Закона о девизном пословању, могао довести до одређених позитивних помака. До тада, преостаје нам само да пратимо дешавања везано за ову тематику.

Више информација:

линк
линк
линк