Свако иоле упућен у дешавања везано за е-трговину и ко бар мало користи њене бенефите, са доста оптимизма је чекао одлуку Владе Србије у септембру 2011. године, која је тада усвојила предлог да се подигне лимит са 25 евра на 50 евра за куповину путем интернета. Износ је био мањи од очекиваног лимита, али је и поред свега доносио одређени помак. Овај лимит се односио на купљену робу за личну употребу (некомерцијалну робу), добијену путем поштанског саобраћаја, док је подигнут и лимит за примање поклона од другог физичког лица на 70 евра. Све пошиљке које су превазилазиле овај лимит, ишле су на царињење по јединственој царинској стопи од 10%. На овај износ додаван је ПДВ, који је у зависности од врсте робе, износио 8% или 18% (тренутно 8% или 20%). Треба напоменути да је поред цене производа у укупан износ улазила и поштарина, што је додатно сужавало могућност одабира производа који неће бити предмет царине и додатних трошкова, како би куповина била што исплативија. Грађани Србије су почели све више да користе бенефите интернет куповине, о чему сведоче подаци из 2012. године.

Годину дана касније у октобру 2012. године, донета је одлука по којој се свака пошиљка царини важећим ПДВ-ом без обзира да ли подлеже царини или не. Ова одлука је прошла доста незапажено јер се у пракси ништа није променило, све до момента доласка „PayPal“ сервиса у Србију.

Увођење „PayPal“ сервиса у Србију

Након неколико пута помереног датума, грађани Србије су 10. априла, коначно добили могућност да легално отворе „PayPal“ налог, тренутно само за плаћане у иностранству не и за пријем новца. Без обзира на ово ограничење, био је то велики помак, јер су грађанима постали доступни сајтови попут „eBay“ и додатно је повећена безбедност у односу на дотадашње плаћање картицама. Почетну еуфорију је прекинула „напрасна“ примена закона из октобра 2012. године. Само неколико дана од увођења „PayPal“ сервиса, на разним форумима, могла су се прочитати искуства корисника којима је наплаћен порез, без обзира што вредност пошиљке није превазилазила задате лимите. Убрзо је постало јасно да је у питању примена раније донетог закона, али остаје питање, зашто се закон није примењивао од самог почетка, већ у моменту очекиваног повећања интернет куповине. Допис царинарницама можете погледати на следћем линку.

Производи са нижом стопом ПДВ-а

Уколико ипак желите да наручите нешто путем интернета, најмањи трошак вас очекује за производе који се опорезују стопом од 8% а неки од њих су:

1) лекови

2) уџбеници и наставна средства

2а) персонални рачунари и компоненте од којих се састоје персонални рачунари

3) услуга смештаја у хотелима, мотелима, одмаралиштима, домовима и камповима

4) услуге које се наплаћују путем улазница за биоскопске и позоришне представе, сајмове, циркусе, забавне паркове, концерте (музичке догађаје), изложбе, спортске догађаје, музеје и галерије, ботаничке баште и зоолошке вртове, ако промет ових услуга није ослобођен ПДВ

Више о приозводима и услугама који се опрозују са стопом од 8% можете причитати на 8. страници следећег документа.
 
Сам закон и његова примена ће имати лош утицај на развој е-трговине и „обезвредиће“ долазк дуго очекиваног „PayPal“ сервиса.
Више о овој тематици можете прoчитати на следећим линковима:

линк
линк
линк