На путу да постане највећа економија света, Кина полако престиже Америку на још једном пољу, у питању је е-трговина. Једна компанија доминира тржиштем, „Alibaba“ је по неким мерилима већ постала највећа светска компанија на овом пољу. Прошле године два „Alibaba“ портала су генерисала 170 милијарди долара промета, више од „eBay“ и „Amazon“ заједно. „Alibaba“ је на путу да постане прва компанија у области е-трговине са годишњним прометом преко билион долара (1 000 милијарди долара).

Како је све почело

1999 године, „Trudy Dai“, је знала да проведе целу ноћ одговарајући на упите Америчких купаца из стана њеног пријатеља „Jack Ma“, не дајући им до знања да је кинескиња. Она је била једна од првих запослених у послу који је започео „Jack Ma“ професор енглеског језика. У питању је био посао повезивања малих кинеских произвођача са потенцијалним купцима, укључујући и превазилажење проблема путем e-mail подршке који је водила „Trudy Dai“. Пријатељи и студенти који су уложили своје напоре, зарађивали су тада само 66 долара месечно.

„Jack Ma“ који је већ тада имао велике снове, изјавио је те године „американци су јаки у хардверу и системима, али у области информација и софтвера, наши мозгови су подједнако добри….вредност Yahoo деоница ће пасти а вредност деоница eBay ће расти. Можда ће након пораста вредности деоница eBay порасти и вредност деоница Alibaba“.

Данас

Од тада, „Alibaba“ је постао доминатни интернет продавац у Кини, која ће ускоро постати највеће тржите у области е-трговине. Отишао је много даље од првобитне замисли, спајања људи који прозводе пробу и оних који желе исту да купе. Компанија тренутно запошљава 24 000 људи у њеном седишту које се налази у „Hangzhou“, граду на истоку Кине. Пре неколико година „Alibaba“ компанија је почела да приходује, у септембру 2012. је имала 485 милиона долара прихода од промета који је износио 4,1 милијарди долара.

„Jack Ma“ је још изјавио „eBay је можда ајкула у океану али је Alibaba крокодил у Јангце реци. Уколико се будемо борили у океану могли бисмо изгубити, али ако се боримо у реци побецићемо“.

 У оквиру „Alibaba“ компаније послује и њена ћерка фирма „Taobao“, која је основана 2003. године. У питању је највећа кинеска онлине продавница, „C2C“ типа, са приближно милијарду производа и 400 милиона регистрованих корисника и налази се на листи 20 најпосећенијих сајтова у свету. Допуна „C2C“ тржишта је „Taobao Mail“, основан 2008, године и у питању је „B2C“ платформа са преко 30 000 кинеских и светских брендова.

До 2020. године, кинеско тржиште е-трговине могло би да постане веће од постојећих тржишта Америке, Велике британије, Јапана, Немачке и Француске.

 извор Economist